Mye kan tyde på at optimismen som har rådet her hjemme omkring den såkalte «arabiske våren» med tanke på menneskerettigheter og demokrati, fred og rettferdighet, i beste fall har vært noe blåøyd.
Jerusalem Post skriver i dag at nestlederen i [det muslimske] «Brorskapets frihets- og rettferdighetsparti» uttaler til den arabiske avisen «al-Hayat» at man «ikke under noen omstendighet» vil anerkjenne Israel, og at de vil prøve å få kansellert fredsavtalen mellom de to land.
I valget nylig i Egypt vant partiet 36,3% av stemmene, mens det ultrakonservative Salafi al-Nour partiet vant 28,2%.
Så mye for demokrati og menneskerettigheter. Her i Norge har vi den mye siterte Egypt-forskeren Bjørn Olav Utvik, som mener at islamistbevegelsen i Egypt, Det muslimske brorskap, ligner på Norges KrF. Roger Hercz skriver i en kommentar: «Hvor historieløs kan man være?»
Brorskapet har som mål å innføre sharia-lovgiving. Sayyid Qutb, en av brorskapets ideologer, utarbeidet på 60-tallet det intellektuelle grunnlaget for militant jihad, og ble en hovedinspirasjon for grupper som al-Qaida.
På åttitallet distanserte brorskapet seg fra militante jihad-operasjoner i Egypt. Men årsaken var regimets brutale forfølgelse av islamistene. Brorskapet konkluderte med at deres sjanse til å vinne makt var gjennom en overtakelse av regimeinstitusjonene, inkludert parlamentet, fra innsiden. Kursendringen var ikke forankret i demokratiske ideer.
Les gjerne hele Hercz’ artikkel, der han konkluderer med at det er «intellektuell fallitt å si at brorskapet i Kairo står nærmere norske kristendemokrater enn islamistene i Teheran.»
Også USA lar seg lure. Ikke bare liberale medier, men Obama-administrasjonen og toneangivende eksperter, skriver Scott Shane i NY Times i februar 2011.
Document.no
NY Times
Nestlederen i partiet, Dr Rashad Bayoumi, uttaler til «al-Hayat» på spørsmål om hvorvidt det er en betingelse at et styre i Egypt anerkjenner Israel: «Dette er intet alternativ. Uansett omstendigheter, vi anerkjenner aldri Israel. Israel er en okkupant, en kriminell fiende.»
I løpet av intervjuet poengterte han han flere ganger at ingen av medlemmene i Det muslimske brorskapet noensinne ville sette seg ned og forhandle med Israel. «Jeg ville aldri tillate meg selv å sette meg ned med kriminelle.»
Bayomi sa videre at Broderskapet vil starte de juridiske prosedyrene som skal til for å kansellere fredsavtalen mellom Egypt og Israel som ble signert i 1979. «Broderskapet respekterer internasjonale konvensjoner, men vi vil gå til rettslige skritt mot fredsavtalen med sionist-enheten,» siterte avisen ham på.
De to ledende islamistpartiene vant nærmere 2/3 flertall i begynnelsen av desember, og vil som første store tiltak skrive en ny konstitusjon som definerer presidentens makt og parlamentets innflytelse i det nye Egypt.
Vesten så lenge på Mubarak og andre sterke menn i regionen som en hjelp til å holde islamistene i age, skriver Jerusalem Post videre. Nå ser man med engstelse på at islamistiske krefter vinner frem i valgene både i Tunisia, Marokko og Egypt.