Bråk om Tempelhøyden igjen

Tempelet slik det en gang kan ha sett ut
Tempelet slik det en gang kan ha sett ut

I flere tiår, skriver Times of Israel, har man sett på jøder som gikk til muslimenes hellige plass, hvor jødenes gamle tempel en gang sto, som fanatikere. De trosset rabbienes forbud.
Men nå er det økning i den støtte disse får av vanlige religiøse jøder. Også i regjeringsapparatet er det folk som støtter en oppmykning av reglene til fordel for jødene. Flere og flere besøker stedet, og viktige personer innen lovgivning i Israel jobber aktivt for å få endret forbudet for jøder å tilbe på denne plassen.
«Jeg ber bare om retten til å bevege leppene mine,» sier Chaim Richman, som er rabbi ved Tempelinstituttet, en av gruppene som i årevis har stått på for å få endret på lovene. Han sier politiet ofte plager og fjerner jøder som har tatt seg opp på knausen for å be. Han ønsker religionsfrihet for jødene her.
Jødene tror at denne haugen er stedet hvor den aller helligste delen av de to gamle templene sto for mer enn 2000 år siden. Og det er stedet de religiøse jødene ber og tror et tredje tempel en dag blir bygget. Man kan trygt legge til at den del kristne tror det samme.
Jødenes besøk skaper uro blant de mulimske myndighetene. De er redd for at Israel i det stille prøver å rokke ved det som er status quo og trenge seg innpå. Tidligere trefninger på stedet har ført til dødelig vold.
«Hvis dette skulle skje, kommer det til å bli en blodig affære,» sier Azzam Khatib, som er direktør for The Waqf, stilt overfor muligheten for at jøder kan komme tilå foreta organisert bønn her. The Waqf er Jordans muslimske myndigheter som styrer dette hellige stedet i Jerusalem. Muslimene tror profeten Muhammed steg opp til himmelen herfra.
Les mer om Tempelhøyden
Talsmannen for myndighetene sa også at kong Abdullah II gjentatte ganger har bedt Israels statsminister Benjamin Netanyahu om ikke å tillate at jøder bruker dette stedet til tilbedelse. Sist var for et par uker siden. Problemet var at det ville kunne provosere muslimer og skape mer anti-israelske følelser rundt om i den muslimske verden.
Talsmenn for Israels regjering skal ha avslått å kommentere saken under henvisning til sakens «ekstremt sensitive natur».
Til tross for dette fortsetter jødene å besøke stedet. Tidlig en morgen sist uke dukket åtte ortodokse jøder opp to og to – mens stedet var åpent for turister.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: