Bjørn Hernæs (Høyre) om forbedring i PLO/PAs skolebøker, Fred med Libya og Israels ansvar

Artikkelen er under arbeid
Det er flere som lå merke til NIS’ arbeid med å oversette og kritisere de skolebøkene som PLO/PA bruker for å undervise barn til jødehat og krig. Saken ble nylig behandlet av Stortingsrepresentant Elsa Skarbøvik (KrF)
Omfattende dokumentasjon finnes i NIS-info 2004-1 og i CMIPs internettsider
Skolebøkene har blitt kritisert fra flere hold. Israel eksisterer der ikke og jødedom nevnes ikke som en verdensreligion. Derimot er de fulle av grusomme beskrivelser av jødene og de opplærer til hellig krig, jihad.


– Lærebøker for fred

Publisert i Dagen (Publisert 12.03.2004)
Bjørn Hernæs (H) håper at palestinske lærebøker har blitt mindre rasistiske. Gabriel Edland i MIFF mener utviklingsministeren lukkker øynene for faktiske forhold.
Av Bjørn Arild Hatlem
Stortingsrepresentant Elsa Skarbøvik (KrF) tok onsdag opp i spørretimen at nye palestina-arabiske lærebøker ikke viser Israels eksistens, og fortsatt ikke er gode nok. Statsråd Hilde Frafjord Johnsen mente rapporter dokumenterer at nye bøker ikke har anti-israelsk innhold.
– Våre nettsider har linker til veldig grundig dokumentasjon på antisemittiske holdninger i palestinske skolebøker. Helt nye bøker kjenner jeg ikke til, men dersom landet Israel fortsatt ikke er på kartet, så er det langt mer alvorlig enn det statsråden vil ha det til. For det stemmer overens med det som palestinerene sier på arabisk og som forkynnes i moskeene. Det ligger svært antiisraelske holdninger til grunn for Israel ikke nevnes i lærebøker, sier leder Gabriel Edland i Med Israel For Fred (MIFF).

Hykleri å lukke øynene

– I alle sammenhenger hevdes det at Israel ikke har noen eksistensrett og bør opphøre som land. PLO-sidene på internett bruker hele Israelkartet for å vise at alt skal være palestinsk. Og på et Standpunkt-program i NRK nylig brukte en palestinsk jente et slikt smykke. Så dette er så tydelig at det nytter ikke for statsråden å lukke øynene for alvoret i det. Det hjelper ikke noe for fredsløsning å lukke øynene for slikt. Det er hykleri, sier Edland.
Han mener statsråden vred seg unna litt av problemet ved å vise til at Norge ikke støtter lærebøker.
Om bøkene nå er endret noe så må man ikke la seg lure, for dette kan være et spill for å få mer vestlig støtte. Realiteten er at palestinerene ønsker å utrydde Israel, og en statsråd bør være så oppegående at hun klarer å gjennomskue det, mener Edland.

Glad om rasisme er slutt

– Det er ingen tvil om at store deler av de palestinske lærebøkene har vært sterkt antiisraelske og rent rasistiske i forhold til Israel. Men hvis utviklingsministeren har dokumentasjon på at det er slutt, så må vi bare glede oss ved det, sier stortingsrepresentant Bjørn Hernæs fra Høyre.
KOM: Det virker så fint og optimistisk, men verken statsråd Johnsen eller andre i verden har dokumentasjon på noe som ikke eksisterer. De har bare påstander og ord, mens Skarbøvik hadde fakta: Originale PLO-bøker.Han synes at det er ille at Israel fortsatt mangler på kartet, men lar seg ikke hisse opp av denslags. Hele situasjonen i området er forferdelig lei.
– Jeg synes palestinerene og en del av nabolandene har et meget betydelig ansvar for dette.Men det er ikke slik at den ene part er ren som sne, og den andre rød som blod.
KOM: Kan Hernæs dokumentere at jødene i Israel terroriserer muslimene? Kan Hernæs dokumentere at Israel opplærer jødiske skolebarn til hat mot muslimene og til krig mot dem?!
– Vi må bare håpe på en fredsløsning mellom disse to landene. Israel insisterer på at de kan ikke gi seg før de får en anerkjennelse og fredsløsning.
KOM: Ville nordmenn som Hernæs hilse på og forhandle med terrorister som ønsker å utslette Norge? Kjenner Hernæs noe land som var villig til å gi så mye til dets fiender som Israel gjorde? (Sinai, vann, olje, 98% av Judea og Samaria). Hvorfor har Norge soldater i Afghanistan, istedenfor å forhandle med al-Qaeda?
– Jordan og Egypt har anerkjent Israel, og det skulle ikkje forundere meg om Libya også gjør det samme. Og da må det være mulig å få til at også det nye Palestina inngår fredsavtale, sier Hernæs.
KOM: Ingen arabisk stat har noensinne lovet Israel fred. Muslimene som jødene undertegnet «fredsavtaler» med har alltid snakket om våpenhvile (Hudna), en midlertidig situasjon før krigen begynner, når det måtte passe dem. Fred med Libya? Før Messias kommer?…
Han synes det er uhyre viktig for å kunne skape fred at lærebøker og undervisning har riktige holdninger. Men problemet er at det er bare et demokratisk land i hele regionen, og det er Israel.
– Alle de andre er harde diktaturer. Så det er diktaturenes elendighet, så vi får støtte så godt vi kan den eneste demokratiske staten som er der. Samtidig som vi bruker den innflytelsen vi har til å påpåeke også overfor Israel at de får bidra så godt de kan.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: