Bedring i forholdet til Tyrkia?

Den tyrkiske avisen Zaman meldte onsdag i forrige uke om en «viktig utvikling» i forholdet mellom Tyrkia og Israel. Ifølge rapporten har Israel nå returnert et antall Heron droner etter at de har vært i Israel for vedlikehold.
For to måneder siden anklaget Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan Israel for ikke å ha oppfylt sine forpliktelser i henhold til inngåtte forsvarsavtaler. Forholdet forkludret ytterligere et allerede meget spent forhold etter at Israel under Gaza-flotiljen i 2010 drepte ni tyrkere om bord på Mavi Marmara.
FN nedsatte som kjent en kommisjon for å finne ut hva som egentlig skjedde, og kommisjonen konkluderte blant annet med at Israels blokade av Gaza var «lovlig og passende,» og at Israel derfor var i sin fulle rett til å stoppe båtene som prøvde å bryte blokaden.
Palmer-rapporten vedgår at kommandosoldatene fra IDF ble møtt med “organisert og voldsom motstand fra en gruppe passasjerer” da de bordet fartøyet, og maktbruk var derfor nødvendig for selvforsvar. Men rapporten hevder at den kraften soldatene brukte, var hinsides selvforsvar og “overdreven og urimelig,” og derfor førte til unødvendige dødsfall.
Rapporten var kritisk til flotiljen og kalte den “uansvarlig.”
“Det finnes alvorlige spørsmål om dens ledelse, dens sanne natur og hensiktene til flotiljeorganisatorene, spesielt IHH,” slo rapporten fast. For “mens majoriteten blant passasjerende ikke hadde noen voldelige intensjoner, så kan ikke det samme sies om IHH,” den tyrkiske hjelpeorganisasjonen som sto bak flotiljen.
Tyrkia ble også kritisert for ikke å ha gjort mer for å forhindre væpnet konflikt med israelske soldater.
Tyrkia prøvde flere ganger å hindre rapporten i å bli offentliggjort, og truet med å iverksette en såkalt «plan B» om de ikke greide å få en unnskyldning fra Israel for drapene på de ni. «Plan B» var en diplomatisk utfrysning og svertekampanje som vi ser foregår fra Tyrkias side mot Israel i dag.
Israel på sin side har gjort det helt klart at en unnskyldning fra dem aldri vil komme. Soldatene handlet i nødverge for å redde sine egne og medsoldaters liv da de ble angrepet og truet på livet, noe videoer som er offentliggjort tydelig viser.
Men som ellers i historien skal det mer til enn klare beviser for å frikjenne en jøde som forsvarer seg, det har ikke vært spesielt mange journalister som har frontet urettferdigheten i dette, selv etter FNs konklusjon. Jøder skal helst sitte stille og la seg slakte ned. Da er verden fornøyd. Noen annen adekvat måte å tolke slikt på finnes neppe.
Imidlertid er den tiden for alltid slutt. De som bråker med staten Israel heretter får kjenne muskler. Verden skriker alltid opp i fistel når jøder tar til motmæle. Vår egen utenriksminister Jonas Gahr Støre er beklageligvis fanabærer for dette hylekoret, med sitt hyppige, men dessverre udokumenterte mantra «Israel bryter folkeretten, når…» Eller når Palestina-arabernes brudd på Oslo-avtalene blir oversett, mens Israels følgende tilbakeholdelse av penger (som er en del av samme avtalen) øyblikkelig blir fordømt og sammenlignet med tortur. Les forøvrig gjerne denne ypperlige kommentaren til akkurat det.
Nå tyder ting på at den jevne israeler ikke bryr seg. De lar verden fortsette med sin fordømmelse og lever godt innenfor sine grenser, med sin blomstrende kultur og økonomi, sitt pulserende næringsliv og sin grensesprengende teknologi, de høster sine Nobel-priser og sender sine anerkjente gjesteforelesere verden rundt uanfektet av den usaklige kritikken.
Les mer om Palmer-rapporten her…
Artikler som omtaler Palmer-rapporten her…
Erdogan beskyldte Israel for ikke å returnere droner som Tyrkia hadde kjøpt fra Israel, og som var sendt tilbake for vedlikehold.
«De er ikke lojal mot avtaler oss imellom i våpenindustrien,» sa Erdogan. «Det kan være det er problemer, du snakker kanskje ikke sammen, men du må oppfylle ditt ansvar innen internasjonale avtaler.»
Ifølge onsdagens melding i Zaman er dronene nå tilbake i Tyrkia. Artikkelen hevdet at israelske teknikere ikke hadde villet dra til Tyrkia av sikkerhetsgrunnet, men at Israel nå hadde sendt teknikere fra Aeronautics, firmaet som produserer dronene, for å arbeide med dronene på en tyrkisk militærbase.
En israelsk sikkerhetsoffiser bekreftet overfor Ynet at dronene nettopp hadde blitt sendt tilbake til Tyrkia, men avviste at det skal ha vært noen forsinkelse i forsendelsen. «Firmaet returnerte alle dronene til avtalt tid,» sa han.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: