Australias nye statsminister, en Israel-venn

Av ISI Leibler
27. juni 2010
Utskiftningen av Australias statminister Kevin Rudd med sin nestleder Julia Gillard ble en dramatisk hendelse. For et år siden var Rudd fremdeles svært populær, men hans uventete politiske snuoperasjon i spørsmål omkring globalt klima og miljø ble starten på en nedgang som nådde et lavmål da han plutselig, til overraskelse for næringslivet, påla en skatt for gruveselskaper som utvinner mineraler, samt salg av energi til Kina og India. Det australske arbeiderparti som styrer regjeringen, ble trolig sterkt motivert av at Rudds popularitet dalte. Man regnet med at hendelsene ville ha resultert i et rungende nederlag i valget neste år.
Det jødiske samfunnet i Australia er med sine 120.000 mennesker den største gruppen av Holocaust-overlevende jøder i verden, bortsett fra Israel, og er kjent som ett av de mest sionistiske samfunn blant jøder i utlendighet.
Jødiske ledere har lang tradisjon for et sterkt offentlig forsvar av Israel, og de har mye av æren for at regjeringene med ett unntak har støttet Israel, med ett unntak.
Rudds forgjenger, John Howard, som var statsminister i mer enn 10 år ble regnet som en av Israels beste venner på den globale arena. Han var høyt verdsatt i det jødiske samfunnet.
Rudds regjering var i utgangspunktet Israel-vennlig, men i de siste månedene var det en økende bekymring for at de skulle tippe andre veien. FN-avstemmingene viste en stadig økende tilnærming til europeernes holdninger, noe som fikk tidligere utenriksminister Downer til å antyde at Rudd ønsket å distansere Australia fra Israel for å sanke stemmer blant FNs arabere, dette for å styrke Australias kanditatur til Sikkerhetsrådet.
For kort tid siden voldte også utvisningen av en israelsk diplomat i kjølvannet av passkrangelen uro i det jødiske samfunnet. På den annen side fant mange det vanskelig å forstå hvorfor man brukte australske pass, og på denne måten ignorerte de avtaler man hadde gjort tidligere. Hvis Israel virkelig var involvert i denne saken var dette pinlig overfor en av deres beste venner.
For bare et par uker siden møtte Rudd det jødiske lederskapet, som ble beroliget av at forholdet nå lot til å være tilbake i det gode sporet.
Det jødiske samfunnet hilser nok nyheten velkommen om at Julia Gillard nå blir landets leder.
Hun har gjennom lang tid bevist at hun er venn av Israel. Gillard besøkte landet i 2005, og i mai 2009. Hun ledet en delegasjon på høyt nivå, 40 australiere som deltok i en kulturutveksling mellom de to landene. Arrangementet fants sted på King David hotel i Jerusalem.
Under Gaza-krigen i januar 2009 var hun fungerende statminster, og uttrykte sterk støtte til Israels posisjon. Hun refererte ofte til Sderot som hun hadde besøkt, og understreket Israels rett til å forsvare sin sivile befolkning fra rakettangrep.
Det jødiske samfunnet vil nok synes vel om at hun nå blir statsminister, og at også den lange tverrpolitiske tradisjonen med Israel-vennlig politikk vil fortsette.
wordfromjerusalem.com
Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Jerusalem Post
Se også gjerne WikipediaStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: