Arafat døde og det ble en fredelig jul i Betlehem (2004)

Fredelig jul i Midtøsten
Østlandsposten 24.12.2004
 
Betlehem (ANB-AP): Flere tusen mennesker hadde valfartet til Betlehem for å feire julen på stedet hvor Jesus ble født. Mange håper nå på et friskt pust i fredsprosessen.
Folkemengden som hadde kommet til Betlehem var større i år enn i fjor, men samtidig på langt nær så stor som på 1990-tallet. Den gang flokket titusener seg til Vestbredden, hvor Betlehem ligger, for å feire jul. Mange av de som møtte opp i år var utlendinger å ferie.
300 av de 5.000 besøkende var palestinere som hadde fått lov å reise gjennom Israel fra Gazastripen.
Tente lys
Og de som kommet hadde noe å feire i år. Forholdet mellom de to folkegruppene er bedre nå enn det har vært de siste fire årene. Og forholdet er mye bedre etter at palestinernes president Yassir Arafat døde i november
Israel har tidligere nektet Arafat å besøke Betlehem. Men som et tegn på velvilje tillot de palestinernes nye president, Mahmoud Abbas å feire jul i Jesu fødeby. Han ble møtt av en jublende folkemengde.
Ifølge NRK ble atomtekniker Mordechai Vanunu arrestert da han var på vei til Betlehem. Vanunu ble nylig sluppet ut av fengsel, hvor han har sonet en dom på 18 år for å ha avslørt Israels atomhemmeligheter.
I Roma tente pave Johannes Paul II et lys for fred før han skulle holde midnattsmesse. I løpet av dagen samlet flere tusen mennesker seg på Petersplassen hvor de beundret det 100 år gamle juletreet. En annen severdighet var også det italienske politiets nye mini-biler, som er liten bit av det splitter nye sikkerhets-puslespillet.
– Tvilere
I Irak besøkte USAs forsvarsminister Donald H. Rumsfeld sine styrker og de internasjonale styrkene i Irak.
Han landet tidlig på morgenen på julaften på en flystripe ved Camp Marez i Mosul, nord i Irak. Han startet besøket på samme sted hvor 22 personer ble drept av en selvmordsbomber tidligere denne uken.
– Når alt ser mørkt ut og man lurer på hvordan ting kommer til å ende, når man hører om tvilere som sier at ting ikke kan gjøres og at vi er i en hengemyr, må dere huske på at det var vært slike tvilere i en hver konflikt gjennom historien, sa han.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: