Selv om Russland og Kina mener et militært angrep på Iran for å forhindre bygging av kjernefysiske våpen vil gjøre problemet verre enn det er, og kaste regionen ut i en «katastrofe,» så er ikke den tanken så fjern for andre stater.
Etterretningsrapporter indikerer nemlig at andre arabiske stater i regionen slett ikke er fortrolig med at Iran nå ser ut til uhindret å kunne sette sammen de komponentene de trenger for sine kjernefysiske våpen, som er langt mer enn atombomber.
Den muslimske ummaen er som vi vet svært hatefull og krigersk, ikke bare mot Israel og jøder, men også internt, mot andre muslimer. Både sjia- og sunnimuslimer holder på sin rett til å være eneste gyldige fortolker av budskapet fra profeten.
Saudi Arabia har et problem med striden mellom disse reliøse gruppene, som Iran har det, og Irak. Så lenge Saddam levde, holdt han disse kreftene i sjakk, men da amerikanerne styrtet Saddam, er det ikke lenger noen som holder kontroll på situasjonen dersom USAs president Barack Obama gjør alvor av sitt løfte å trekke tilbake alle amerikanske soldater fra landet.
Saudi Arabia ber nå USA om å angripe Irans kjernefysiske anlegg før de drar troppene ut av Irak. Saudi Arabia frykter at Iran skal destabilisere regionen gjennom sin religiøse «Sjia-diaspora.» Lederne for Gulf-statene, Saudi Arabias allierte, har i den senere tid lagt press på Iran og dets allierte, i første rekke Syrias president Bashar al-Assad, ved å alliere seg med vestlige makter som motvekt til Irans agressive posisjon.
En av lekkasjene som er publisert, var en henvisning til en samtale med Saudi Arabias kong Abdullah, der han skal ha sagt «… at dere [amerikanerne] kutter hodet av slangen.» Iran har blitt kalt «ond» og «ekstensiell trussel» og «en makt som kommer til å skaffe oss krig.»
Irans agressivitet vil ikke bare ramme Israel, men disse araberstatene regner med selv å bli rammet først og fremst.
Et annet punkt er at Saudi Arabia har sagt at dersom Iran skaffer seg atomvåpen, vil de selv også arbeide for å få dette. Dette ville skape en opprustningsspiral i regionen ingen er tjent med. Analytikere mener situasjonen kanskje vil anspore Obama til å endre kurs fra den passive, sanksjonsdrevne holdningen til Iran.
Til tross for opplysningene som siver ut, de arabiske statene er tilbakeholdne med å gå ut offentlig med oppfordring til å angripe Iran, noe som den israelske statsminister Benjamin Netanyahu har vært opptatt av i det senere. Disse har derfor holdt seg bak scenen av frykt for å bli sett på som samarbeidspartnere for Israel.
IsraelNationalNews.com
The Guardian