"Antirasisme-rapporten"

Asle Toje er utenrikspolitisk forsker og dr. phil. Han har gjort seg bemerket med en rekke forfriskende politisk ukorrekte innspill i samfunnsdebatten. I Aftenposten i dag skriver han om rapporten som ble lagt frem av Eidsvåg-utvalget den 12. januar. Han peker på at rapporten omgår det som er selve problemet, nemlig «at det er muslimer som er bærere av den nye antisemittismen».

Antisemittisme og rasisme
Den 12. januar la Eidsvåg-utvalget frem sin rapport om antisemittisme og rasisme i skolen. Rapporten er dårlig tenkt. Ikke bare omgås hovedproblemstillingen – at det er muslimer som er bærere av den nye antisemittismen, rapporten sidestiller islamofobi og antisemittisme under henvisning til at begge involverer «krenkelse».
Dette er uheldig. Mens antisemittisme handler om hat mot en etnisk gruppe handler islamofobi om noe annet. Begrepet er konstruert for maksimal injurierende kraft og minimal presisjon. Islamofobi minner i så måte om «krig mot terror». Man kan ikke drive krig mot en metode, like lite som man kan fornærme en religion.

Astrid Meland i Dagbladet stiller det mest relevante spørsmålet av alle, nemlig hvorfor rapporten om antisemittisme ikke handler om nettopp det. Svaret hun får av lederen for arbeidet med rapporten kan godt karakteriseres som «god dag mann økseskaft» – og det fra en «ekspert på dialog»:

INGE EIDSVÅG, ekspert på dialog og en lektor ved Nansenskolen, ledet arbeidet med rapporten.
– Hvorfor handler ikke rapporten om jødehat?
– Det er fordi vi er klar over at muslimer er en utsatt gruppe i hele Vest-Europa og at vi har rapporter om at mange muslimer føler seg diskriminert, spesielt i kjølvannet av terroraksjoner som blir begått i islams navn, sier Eidsvåg.

Asle Toje: Krenkelsestyranniet (kronikk i Aftenposten 20.01.2011)
Astrid Meland: «Ta ham! Jævla jøde!» (Dagbladet Magasinet, nettredaksjonen 19.01.2011)Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: