Amish: Fra nå av støtter vi Israel

Omtrent 50 medlemmer av det kristne samfunnet Amish fra Sveits og USA besøkte Israel sist uke av én grunn: å be det jødiske folk om tilgivelse.
Både i USA og i Europa har Amish tradisjon for antisemittisme. De har ment at jødene har blitt “erstattet” av kristne, og de har til og med ment at Hitler var Guds utsendte for å straffe jødene for å ha avvist Jesus.
Amish er kjent for å sky moderne teknologi, men denne gangen gjorde de et unntak, og brukte fly og biler for å komme seg til Israel for å komme med sin beklagelse. De besøkte en rekke historiske steder, og traff jødiske talsmenn, som Rabbi ved Vestmuren Shmuel Rabinovitch, viseordfører i Jerusalem Naomi Tzur, Shaya Ben-Yehuda ved Yad Vashem, og en overlevende fra Holocaust, Elieser Ayalon. Mange av Amish-folkene kunne til en forveksling se nokså hareidi ut, med sine hvite skjorter, svarte vester, og skjegg, dog uten barter.
En erklæring full av beklagelse og engasjement, vakkert preget på pergament, ble overlevert Rabbi Rabinovitch på vegne av hele Amish-samfunnet. I erklæringen ber Amish om Israels tilgivelse for “den kollektive synd, stolthet og egoisme vi har vist ved å ignorere situasjonen for det jødiske folk og for nasjonen Israel.” Biskop Ben Girod fra Amish-samdunnet i Idaho uttalte til Israels Channel 2 News: “vi ønsker ikke lenger å avvise jødene som om de ikke skulle være Guds folk. Dere var Guds folk lenge før vi var det.” Et annet av delegasjonsmedlemmene sa: “vårt folk har hatt dårlige holdninger mot det jødiske folk, og har til en viss grad forkastet det. Vi kommer for å gjøre dette godt igjen, og beklage det.”
I dokumentet sies det at “fra nå av vil Amish stå opp for jødene og den jødiske staten.”
Dette er ikke første gang Amish og jøder har kontakt. I april 09 var en delegasjon fra Amish i Pennsylvania på besøk hos Chabad-Lubavitch samfunnet i New York City og fikk omvisning i området.
IsraelNationalNews.com: Amish: From Now On, We Support IsraelStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: