Abbas: Vanskelige tider venter

President for De palestinske selvstyremyndighetene Mahmoud Abbas vedgår at han er under internasjonalt press. USA, Russland og FN-diplomater har møter for å få PA til å la være å søke om anerkjennelse i FN.
Abbas sa mandag at han forventer «en veldig vanskelig situasjon» i tiden etter at PA har søkt om anerkjennelse av en palestinsk stat i FN senere denne uken, ifølge en AFP-rapport.
«Det palestinske folk og deres lederskap vil få veldig vanskelige tider etter den palestinske tilnærmingen til De forente nasjoner gjennom Sikkerhetsrådet for å søke om fullt medlemsskap for den palestinske staten basert på grensene fra 1967, med Jerusalem som sin hovedstad,» sa Abbas til reportere som reiste med ham til New York.
Abbas la til at han sto under internasjonalt press for å oppgi gambiten om en palestinsk stat.
Et siste fortvilet internasjonalt forsøk på å få i gang fredssamtaler mellom Israel og palestinerne ble gjort i New York søndag for å avverge en krise rundt saken om en palestinsk stat i De forente nasjoner. Medlemmer av den såkalte Kvartetten av midtøsten-meglere hadde møte i New York.
Representanter hadde dette møtet to dager etter at Abbas sa at han ville kreve fullt medlemsskap i verdensorganisasjonen for en palestinsk stat i FNs Generalforsamling denne uken, noe som vil skape et diplomatisk sammentøt med Israel og USA.
USAs utenriksminister Hillary Clinton hadde samtaler med sjefen for EUs utenrikspolitikk Catherine Ashton. De ble spurt før møtet om noen av dem kunne melde om noe fremgang. Clinton svarte: «Vi møtes for å snakke om veien fremover.» På spørsmål om dette betyr ingen fremgang, svarte hun «jeg sa ikke det.»
Seniordiplomater fra USA, Russland, samt fra EU og FN – Kvartetten – hadde møte søndag, sa en talsmann. Dette var en del av en intens aktivitet de siste ukene for å overtale palestinerne til å droppe sine planer i FN.
Washngton og Israel sier at en FN-avstemning om en palestinsk stat vil skade mulighetene for fredsforhandlinger. Argumentene de bruker er at en stat kun kan dannes ved et forlik mellom de to statene.
Men i en TV-sendt tale fredag, sa Abbas at han ville anmode om «palestinernes legitime rettiigheter, for å oppnå fullt medlemsskap for Palestina.» Palestinerne sier at mer enn 20 år med direkte samtaler av og på om statsdannelse som Interim-avtalen forutsetter hadde havnet i en blindgate.
USA sier det vil nedlegge veto i Sikkerhetsrådet dersom palestinerne søker om fullt medlemsskap, men den tidligere britiske statsminister Tpony Blair, som fungerer som utsending for Kvartetten, sa søndag at en full stopp fremdeles kan unngås.
Blair sa til reportere at «palestinerne er her i FN nå, så spørsmålet er … kan menneskene finne en måte som gjør palestinerne i stand til å ta et avgjørende skritt fremover mot en statsdannelse på samme tid som de ikke ender opp i en situasjon der FN erstatter forhandlinger?»
Jerusalem PostStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: