Shaked og Maor Harush, tvillinger på 11 år fra Sderot, så en Kassam-rakett eksplodere noen meter unna seg, og en bil ble satt i brann. Siden den gangen har frykten blitt en del av deres liv.
Shaked har de verste traumene. Hun nekter å forlate hjemmet sitt uten at foreldrene er med. Når noen smeller med en dør, hopper hun høyt. Enhver samtale om sikkerhetssituasjonen er uaktuelt når hun er der, og familien hennes har lært seg til å unngå ord som “Kassam” og “Farge Rød” (alarmen.)
Blir verre
“Fetteren hennes tenkte ikke over det, han visste det ikke, og sa det, men Shaked tok det hardt,” forteller faren. “Hun er i dårlig form. Hun lider av angst hele tiden.”
Shaked er ikke alene. Ifølge en studie utført av Natal, et traumasenter for ofre for terror og krig, er 70% av barna som bor i byen som har vært mottakssenter for tusenvis av raketter de siste årene lider av minst ett symptom på posttraumatisk stress. En tredjedel av alle innbyggerne i Sderot lider av angst, og har problemer med å fungere normalt.
Maor Harush har det bedre enn sin søster, han snakker om angsten sin. Shaked gjør det aldri. Hun har vært i terapi i tre år, men det har ikke hjulpet. Situasjonen synes bare å bli verre.
“Vi kan ikke le av situasjonen, vi kan ikke snakke om det,” sier faren til tvillingene. “Mesteparten av tiden hun er hjemme, ser hun på TV. Fjernsynet er hennes forbindelse til omverdenen.”
“Hun besøker ikke vennene sine,” sier faren, “skolearbeidet blir forsømt, og hun har konsentrasjonsproblemer.”
Ifølge rapporten fra Natal, gjenopplever så mye som 50% av barna i Sderot traumer, og 41% lider av at de er overspent, de er konstant på vakt, klar for fare, og støy skaker dem opp. Tjue prosent av barna lider av samtlige symptomer på posttraumatisk stress samtidig, og 12% har alvorlige problemer med å fungere.
“De har sluttet å leke, de har mistet interessen for sine omgivelser, de river seg løs fra skole og venner,” forklarer professor Marc Gelkopf, som leder forskerteamet ved Natal. “Et av våre nyeste og mest interessante funn er at det er en sammenheng mellom de symptomer som foreldrene opplever og det barna opplever. Det understreker viktigheten av familieterapi.
Studien, som fulgte 518 vokste og 570 barn, viste at én av tre innbyggere lider av sykdommen, og at én av syv har problemer med å fungere på grunn av angst.
“Når vi snakker om mennesker som lider av posttraumatisk stress, snakker vi om folk som våkner midt på natten på grunn av mareritt,” sa Gelkopf. “Folk som er hyper-årvåkne … som er redd for å gå langt fra sine sikrede rom, eller for å besøke steder som minner dem om faren.”
Til tross for at det nå har vært rolig en stund, fant Natal at nesten 30% av beboerne føler seg truet. 23% tar anti-depressiva eller piller mot angst, eller de bruker sovetabletter.
“Jeg er ikke den moren jeg var før.”
Esther Itiel, 56, har bodd i Sderot i 30 år. Hun er et offer for posttraumatisk stress.
“Livet i byen her var vakkert før denne Kassam-brannen startet,” sier hun. “Siden da har det ikke vært én natt da vi har kunnet sove normalt. Alle aspekter av livet har blitt forstyrret.”
“Jeg klarte å overleve på en eller annen måte i årevis, men da en Kassam falt noen meter fra huset mitt, brøt jeg sammen,” fortsetter hun. “Jeg tok døtrene mine og flyttet til Givat Schmuel, og etterlot ektemannnen og tre andre barn i Sderot.”
I den sentrale byen Givat Shmuel fikk Itiel terapi fra Natal og fra kommunen, og gradvis klarte hun å få tilbake litt av sitt tidligere jeg. Hun gikk med på å dra tilbake til Sderot etter at et tilfluktsrom ble bygget i huset hennes. Hjemme igjen, rammet angsten igjen.
“Støy fra en ambulanse, en buss eller et fly får meg til å hoppe, og det utløser angst,” sier hun. “Jeg kan ikke høre på nyheter.”
Nå om dagen forlater Itiel sjelden hjemmet sitt. Hun har store søvnproblemer. Hun dusjer bare når det er andre hjemme med henne, og selv da gjør hun det raskt.
Rundt 6400 mennesker som lider av posttraumatisk stress blir behandlet på et kommunalt helsesenter i Sderot. Rundt 3500 barn og 500 lærere og ansatte får psykologisk behandling gjennom byens skolesystem. “Resilience Center”, som tilbyr rådgivning, behandler 400 personer hvert år, de fleste av dem barn og ungdom. Ventelisten for behandling er økende.
“Spesielt i rolige tider begynner folk å føle på tumultene de har inne i seg,” sier Hila Barzilay, som driver Resilience Center. “Vi får barn med alvorlige feil på motoriske funksjoner, barn som ikke har fått lov å leke utendørs i flere år. Mange forhold har gått i stykker for dem som bor her. Situasjonen forårsaker alvorlig skade på alle aspekter i livene deres.
“Foreldre her fokuserer på overlevelse, ikke på oppdragelse,” sier hun. “Tenåringene er de som er verst ute, for de er født inn i denne virkeligheten.”
Ifølge Barzilay er veien til restituering fortsatt lang. “Folk som bor her er seige, og til tross for vanskelige traumer, fungerer de fleste bra,” fremhever hun. “Men staten må hjelpe til i byen her så den blir rehabilitert, og rehabilitering tar tid. Det finnes folk som får symptomer som vekkes senere, flere år etter. Og ingen kan forutsi når det vil bryte ut.”
Les også Raketter fra Gaza mot sivile områder i Gaza nesten hver dag
Fra Ynet via Israelbehindthenews.com og Sderotmedia.org.il