Snart frihandelsavtale med Kina

ynet_03.29.16Israels statsminister Benjamin Netanyahu uttrykte stor glede i dag da han møtte Kinas visestatsminister Liu Yandong. De to har hatt møte om en frihandelsavtale, noe begge parter mener vil gagne deres respektive økonomier. De har nå forpliktet seg til videre forhandlinger om saken.

«Jeg var veldig glad over å høre fra visestatsminister Liu Yandong i dag at Kina er klar til å forhandle om en frihandelsavtale,» sa Netanyahu. «Dette er en betydelig utvikling, og vi er klar til dette umiddelbart.»

En frihandelsavtale vil ifølge statsministeren bidra til økt bilateralt samarbeid på flere felter.

«Det er så mye vi kan gjøre sammen, – når det gjelder helse, fjernundervisning, jordbruk, vannkultur, informasjonsteknologi, på alle områder,» sa han. «Samarbeid med Kina kan føre til store resultater, og vi tror Israel kan være en perfekt partner for dem.»

Kineseren repliserte med samme syn. «Vi må fortsette dette arbeide til fordel for begge parter,» sa hun. «Israel og Kina beveger seg i retning av store fellesprosjekter.» Den totale handel mellom de to partene oppgis i øyeblikket å være 8 milliarder dollar i året. Dette vil etter all sannsynlighet kunne dobles.

Møtet i dag var det andre etter at «Innovasjonskomitéen» ble dannet i 2014 under Yandongs besøk i landet. Komitéen er ledet av det israelske UD, og Kinas vitenskaps- og teknologidepartement. Det første møtet var i Bejing i januar 2015.

Ynet