Afghansk gutt med hjerteproblemer får hjelp i Israel

surgery-635x357Dagens gladhistorie for å bringe noe mer balanse i det bildet mediene arbeider hardt for at du skal få av Israel.

En gutt i Afghanistan ble nylig født med en rekke defekter på sitt lille hjerte. Men takket være venner på Facebook og en hemmelig operasjon kom han seg over grensene til tross for fiendtlighet og manglende diplomati. Det er New York Times som først melder om den rørende historien.

Lille Yehia ble født i Peshavar i Pakistan. Hans foreldre er fattige afghanere, og hadde ingen mulighet for å betale det en livsnødvendig operasjon ville koste.

Under en tur i hjemlandet kom de i snakk med en slektning som kunne engelsk. Farhad Zaheer bode I Jalalabad, en by langt øst I Afghanistan. Han hadde kontakter på sosiale medier, og fortalte historien om den lille gutten. Anna Mussmann, en 69 år gammel datter av Holocaust-overlevende, som levde i Israel, tok kontakt. Ifølge artikkelen i avisen hadde Zaheer lagt merke til hennes vennlige kommentarer på postene hans.

Mussmann kontaktet Simon Fisher, som er direktør i den israelske hjelpeorganisasjonen «Save a Child’s Heart.» «Jeg er klar over at det ikke er lett å hjelpe et barn fra land som Israel ikke har diplomatiske forbindelser med. Men kanskje det kan gå?» skrev Mussmann. «Tusen takk og Shabbat Shalom.»

Det var slett ikke enkelt å få til. Flere typer tjenester og bruk av mange forskjellige kontakter måtte til, men til slutt kom Yehia til Wolfson Medical Center i Holon. Etter åtte timer på operasjonsbordet var jobben gjort.

Familien til Yehia ønsker ikke at deres navn blir offentliggjort i media, da de frykter represalier for å ha bedt Israel om hjelp. Yehia er det første barn fra Afghanistan som har blitt behandlet av Save a Child’s Heart. Barn fra over 50 land har blitt hjulpet av organisasjonen.

Save a Child’s Heart har et budsjett på 3,5 millioner dollar i året, og er for det meste finansiert av jødiske givere. Organisasjonen har reddet mer enn 4000 barn. Halvparten av pasientene kommer fra Gaza og de palestinske selvstyremyndighetene. Også hundrevis av barn fra andre land, som Nigeria, Zanzibar, Tanzania, Kina, Irak og Etiopia har fått hjelp.

Times of Israel