Opptøyer i øst-Jerusalem

Politiet rapporterer nå at det er rolig etter en dag med opptøyer i øst-Jerusalem.

Flere titalls arabere barrikaderte seg i al-Aska moskeen på Tempelhøyden i Jerusalem etter en hendelse i Silwan i morges. Det ble kastet tusenvis av steiner, biler og busser ble steinet og satt fyr på, og ti personer ble skadd, deriblant tre politifolk. En 35 år gammel israeler ble knivstukket i ryggen. Han rapporteres å være moderat skadd.

Opptøyene startet etter at en mann ble drept i morges mellom 4 og 4:30 i Silwan.

En sikkerhetsvakt var på vei i sitt armerte kjøretøy, for å transportere jødiske barn sikkert til og fra skole og lignende. På veien ble han truet av palestina-arabere som sperret veien for ham med søppelspann, og de kastet steiner og brannbomber.

Vakten var alene, og følte seg truet på livet, og gikk ut av kjøretøyet sitt og skjøt i luften. Han opplyste at han fryktet for å bli kidnappet, og brukte sitt personlige våpen til å forsvare seg, og en mann ble drept. Politiet fant to kniver og en skrutrekker på ham som ble drept, og han var godt kjent av politiet som kriminell.

Sikkerhetsvaktene forteller om daglige angrep med steiner, jernstenger og skyting.

Det var imidlertid liten forståelse for vaktens behov for selvforsvar fra den arabiske befolkningen på stedet. – Han burde ha skutt i luften, ikke i ansiktet, mente de. – Før man skyter, må man varsle folk. Den døde hadde fem barn og handlet med geiter og andre dyr. De mente drapet ikke var selvforsvar, men en politisk handling for å forpurre fredsforhandlingene i Washington.

Jerusalem Post: Police announce calm after riots erupt in east Jerusalem